Hoppa till innehåll

Shankleesh (mycket gammal traditionellt recept av mögelost), mouneh recept

juni 23, 2009

Shankleesh (mycket gammal traditionellt recept av mögelost), mouneh gammalt libanesisk recept.

Shankleesh (eller Shankl….) är en youghurt-baserad ost som framställs genom jäsning av mjölk vid omgivande rumstemperatur. Shankleesh är det enda mögelost infödda till Mellanöstern.

shankleesh-mouneh
Shankleesh är en specielitet för regionen ”Akkar” i norra Libanon. Det är en hantverkmässig produkt, som görs av den lokala befolkningen för egen konsumtion och ibland för en begränsad handel.

Varje producent har sin egen produktionsteknik, som ofta är en familjehemlighet.

Den färska mjölken kokas i koppar krukor. (du bara färsk mjölk från gräs, pasturerade kor. Shankleesh är gjorda från kor som utfodrats med foder, får eller getmjölk smakar illa och bollar gjuten från mjölkpulver kommer inte att hålla)

Det är sedan lämnad till att svalna och en yoghurt startas (rawbeh) läggs till i blandningen till formen yoghurt
Den yoghurt är skummade att skilja smör från vassle

De vasselbeståndsdelar värms tills den koagulerar och bildar Qareesh (det kallas Qareesh efter processen).

Det är sedan lämnad till att svalna under 6 timmar.

Den Qareesh är spända i ett linne för att ta bort allt vatten.

Tillsätt sedan salt och blanda det väl innan de läggs över natten. Ju torrare osten är, desto längra tid kommer det att pågå.
De kulor formas för hand och placeras i solen för att torka under 2 dagar. Då de förvaras i en lufttät behållar för att mogna. Efter en månad mögel Sköljar ut.

Ost bollarna som sedan rullas i timjan och redo för att konsumeras.

Med den här metoden, du kan producerar 500 bollar i shankleesh varje vecka
.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: